A Hip Hop egy gazdasági és társadalmi problémákkal teli időszakban született Bronxban, ami akkoriban New York egyik hanyatlásnak indult városnegyede volt. A helyi gyárak és raktárak bezártak és üresen álltak. Megszüntek a munkahelyek. A város vezetői iskolákat, kórházakat és szociális szolgáltatásokat szüntettek meg. Az ingatlanok tulajdonosai felgyújtották az épületeket, hogy biztosítási csalással gyors pénzhez jussanak. Bronx ebben az időszakban a szegénység és a városi métely szimbóluma lett, de haldoklása közben kulturálisan kreatívabb volt, mint valaha. A szegénység, a faji elnyomás és más kihívások olyan környezetet teremtettek az 1970-es években, amiben a bronxi fiatalok „a semmiből hoztak létre valamit”. A Hip Hop kultúra gyorsan túlnőtte helyi jellegét, és a világ fiataljai számára egy olyan kifejezésmóddá vált, ami magában hordozta az ellenállás üzenetét, a társadalmi és politikai tudatosságot, az önkifejezést, a szórakozást és a közösségi értékeket.

Peace, unity, love and having fun…

Az Egyesült Államokban jelenleg nincs olyan múzeum, ami 100%-ban csakis a Hip Hop témát képviselné. Ezért vetődött fel 2013-ban a Universal Hip Hop Museum (UHHM) ötlete, aminek megvalósítása azóta folyamatosan tart. Az UHHM 2023-ban nyitja meg kapuit, a Hip Hop születésének 50. évfordulóján, Bronxban, a Hip Hop szülőhelyén egy 25 emeletes épületkomplexum földszintjén és első emeletén, kb. 5500 négyzetméteren. Ez lesz az első olyan Hip Hop intézmény, amit bennfentesek működtetnek. Alapítótagok között olyan legendákat találhatunk, mint például Kurtis Blow, DJ Grandwizard Theodore, vagy Joe Conzo Jr. Az UHHM celeb bizottságának elnöke Chuck D (Public Enemy).

A Universal Hip Hop Museum célja, hogy Bronxban, a kultúra szülőhelyén megőrizze a globális Hip Hop történelem emlékeit, kiemelve azok fontosságát, segítve a kultúra megismerését innovatív és multimédiás környezetben. Az intézmény kapcsolatot teremt a művészek, a többgenerációs közönség és a technológia között, létrehozva olyan páratlan oktatási és szórakozási lehetőségeket, amik a Hip Hop múltja, jelene és jövője köré épülnek.

A MAGYARORSZÁGI HIP HOP BEMUTATÁSA NEMZETKÖZI SZINTEN

Izgalmas és történelmi jelentőségű lehetőség, hogy az UHHM nemzetközi kiállításának Magyarország is része lehet, ami a hazai Hip Hop legmagasabb szintű bemutatását jelentené. Ez magában foglalja a magyarországi Hip Hop történelem angol nyelvű, szöveges feldolgozását is. Ezzel kapcsolatban szervez adatgyűjtést és mozgosítást a Magyar Hip Hop Archívum (MHHA). 2019 elején több tárgyalás is lezajlott ADAM SILVERSTEIN (UHHM nemzetközi kollektor) és DRÁVAI TAMÁS (MHHA szervező) között, ahol a két fél megbeszélte az együttműködés részleteit.

Ha Te is szeretnél részt venni ebben a projektben, olvasd el, hogy pontosan miket várunk a Universal Hip Hop Museum számára és hova küldd azokat. Emellett információt kapsz arról is, hogy hogyan dolgozzuk fel a beérkezett anyagokat és hogyan jutnak el ezek a megfelelő helyre.