E-mail

info@hiphopmuzeum.com

Alapítás éve

2018

Ajánlhatsz hiányzó személyeket vagy csapatokat, akik nem szerepelnek a listában. Vagy jelezheted, ha találtál valamilyen hibát vagy elírást, valamint ki is egészítheted a meglévő adatokat. Az adatokat, képeket emailben várjuk info@hiphopmuzeum.com


Dörgés

  Személy
   

Rebellió

• Tengely • gCream • J2K


„A csapat története 1997-re nyúlik vissza, amikor Békés megyében megalakult a Falling Sickness nevezetű formáció. A zenekar stílusát tekintve elég sokszínü volt, fellelhető volt a modern kemény zene, a nu metál, illetve a hip hop és ipari gépzene elemei is. A rövid életet élt banda kiadott egy demót 1998-ban, amin demonstálta politikai gondolatait, a társadalommal szembehelyezkedő kritikáját és zenei ízlésvilágát, több rapszámot is tartalmazott az anyag.

Rugó – gitár
aDm – basszusgitár
Imike ( gCream )- acsítás, rap
Tengely – samplerek, rap

Már 1997-ben Imike elhatározta, rapsztár lesz, amiben cinkosa volt Jooshtino, a kapocs köztük a vas, azaz a fegyvermánia és persze a rapzene volt. A név reBellio lett. Mivel alapzenék nem álltak rendelkezésre, ezért megkérték ívócimborájukat és egyben zenésztársukat, Tengelyt, hogy dobjon valami alapot alájuk, hogy végre ők is beléphessenek az akkor már igen pezsgő békés megyei hip hop életbe. Ennek a következménye az lett, hogy 1998 végén előrukkolt az említett span egy komplett lemezzel, amin 1000-rel nyomta a sárréti befordulós hip hop-ot, ez az első reBellio album, címe: „Nincs mit tenni…..”Azt már Allah sem tudja mennyi szám volt található a demón ( kb. 10 ) , de néhány aggastyán békés megyei rapper talán emléxik még rá. Ilyen trackek voltak rajta pl.: „Beütött a Zöld”, „Tessék”, „Divat Ellen”…stb. A reBellio demó borító nélkül kazin, cd-n kézről – kézre terjedt, a szeghalmi helyi rádió is játszott néhány számot és egyre többen érdeklődtek a bagázs iránt. Sok meghívást kaptak. Mint már említettem, az akkori hip hop élet remek volt, családias rapbulik, szinte kéthetente valamelyik kisvárosban, községben Csorvás, Kondoros, Vésztő, Orosháza, Szabadkígyós….stb. Nem volt fika, arcoskodás a rapperek között, néhány nézeteltérést leszámítva, tényleg olyan jó kis dászefekszes hangulat uralkodott. Ezeknek a körülményeknek köszönhették az elindulást. Az 1999-es évet az állandó fellépések jellemezték az említett térségben és az év végén részt vettek a Fila Rap Jam tehetségkutató versenyen is.

A 2000-es év új korszakot nyitott meg a reBellio számára, amit talán a legtermékenyebb időszaknak is nevezhetünk a csapat életében. Valószínüleg a kezdeti sikerekkel magyarázható ez, de változások is történtek. Jooshtinot a hatóságok kivonták a forgalomból kb. két évre, kábítószerrel való kereskedés, üzérkedés miatt és ráadásul egy régebbi balhéját is hozzácsapták. Ez egy tagcseréhez vezetett. Ekkor jött képbe F.X.Jolly Joker alias J2K, aki épp egy NASA csereüdültetési program részeként tartózkodott a Földön, mellesleg érvényes vízummal. J2K már régóta szimpatizált Tengelyékkel és vidám hangvételü szövegeivel egy újfajta színt vitt a korábban depisnek mondható bandába. Debütálása is igen nagy figyelmet kísért, mivel az első fellépése a reBellioval az RTL Klub kamerái előtt történt, ugyanis a társulat bejutott 2000 nyarán a Pepsi Sztárcsináló nevezetű tehetségkutatóba, ahol a debreceni elődöntőben a 2. helyezést érte el. Ezen a rendezvényen szövődött a szintén fellépő Klikkel és InterFunkkal egy spanság, amit pár közös számmal meg is koronáztak, az azt követő évben.

Tehát 2000 nyara van, tagcsere volt, nem jöhetett más mint az új lemez elkészítése. Megkezdődött a szövegek írása Budapesten, egy deák téri garzon lakásban, ahol J2K tömegszállást alakított ki a vidéki munkakeresők részére. Mivel a témák írása gőzerővel ment, ezért iszonyatos energiát követelt, amit igyekezett pótolni a két tag, Imike és J2K, nem kevés sörrel. Egy – egy szám átnézése, megírása alkalmanként 1 láda sör kalóriájával ért fel. Tengely eközben szerkesztette a zenéket és élte az izgalmasnak egyáltalán nem mondható szeghalmi hivatalnokok életét, közben más projektekben is részt vett. Egy Siliex nevű békési rapcsapat demóját is elkészítette, amit megszínezett a számára nem idegen gitártémákkal is.

2000 júliusában elkészültek a felvételek az új albumra és Imike alias gCream, a lemez kikeverését sem megvárva lelépett Izraelbe több, mint 2 évre. Őszre kész lett a 2. reBellio album, melynek a címe „Hip Hop Fúziós Stáb” lett, 18 track-et tartalmazott a skitekkel együtt. Ez az anyag lett az, ami képes volt áttörni a megyei határokat és elérni azokat a bizonyos földalatti sikereket. Rengeteg meghívást kapott a banda, de főleg vidékieket. 2001 tavaszán az Intersong gondozásában megjelent egy válogatás, amin a „Na mi van” c. számukkal szerepeltek, több másodikgenerációs magyar underground rapcsapattal együtt. Ez az első hivatalosan kiadott reBellio nóta, ami még nagyobb ismertséget hozott a számukra, bár negatív kritikák is érték őket a gitárzúzda miatt. Ezalatt Tengely a Divat LN nevű dévaványai heavy metál konspirációban is tevékenykedett, mint frontember. Közben bővült a létszám, a korábban a Falling Sicknessben bőgőző aDm is csatlakozott a fiúkhoz. Ekkor gCream is hazajött 3 hónapra, hogy felvegyék a következő albumra való szövegeléseket. Ez részben sikerült, részben nem. Több szám is elkészült, de mégtöbb került kukába, ami a kreatívitás hiányának és egyéb okoknak volt köszönhető. Egy track elkészítése meghatározó volt, amit a fiúk egy éjszaka alatt csináltak meg Dévaványán, az MZ/X nevű rock formáció két tagjával, az énekes Dáviddal és a gitáros Matyival, persze kis alkohollal megfűszerezve. Címe, „Termék Kell”. A szám a kiadók haszonleső politikáját kritizálja. Mint már említettem meghatározó volt ez a szám, mert a két csapat nem titkolt szándéka, a két stílus rajongóinak egymáshoz való közelítése, ezért az MZ/X 2002-es turnéján a reBellio, mint előzenekar lépett fel, legalább 9-10 turnéállomáson. A 2002-es Szigeten ugyanazon a színpadon lépett fel a két banda, egymást követve, eljátszva a közös számot is.

Új album nincs, csak néhány új szám, ez 2001 és 2002 hozománya, de a csapat többet koncertezik, mint valaha és megjelenik 2002 őszén a Hip-Hop Mission című válogatás, ahol a reBellio ismét feltűnik, a „Ki Mit Tud” c. produkcióval. Ez megint lökést ad, de album még mindig nincs, csak meg nem valósított ötletek. A következő években a hébe – hóba fellépő csapatot kongával kíséri Viktor, alias Mc Gun, aki már korábban is feltünt rapperként a Gitár, Rap, Freestyle c. nótában. A létszám ismét háromra csökkent, mivel személyes okok miatt aDm távozott a társaságból. 2005 nyarán megjelent csak internetes kiadásban a Wésztof reBellio c. válogatás, amin 18 szám található. A jövőt illetően a banda tervezi az új anyag elkészítését, miután gCream hazatér a közel másfél éves írországi tartózkodás után. Remélhetőleg 2006 nyarán már hallható lesz és újra utat tőr magának a hazai underground életben. Jelenleg egy budapesti rádió játszik 3 számot tőlük és koncerteznek is a fiúk alkalmanként, Tengely pedig billentyűsként segíti ki az MZ/X-et. A mostani reBellio felállás: Tengely, a nyafogós hangtechnikus, J2K, a szórakozott optikus és gCream, az ideges életművész.”


forrás: bekesmegyehiphop.blog.hu

  Csapat

Tengely

• Rebellió

  Csapat