E-mail

info@hiphopmuzeum.com

Alapítás éve

2018

Mint a legtöbb európai országban, Magyarországon is a 80-as évek első felében eresztett gyökeret a Hip Hop kultúra, elsősorban a breaktánc. Az elmúlt évtizedek alatt a hazai kultúra is kitermelte azokat a neveket, előadókat, csoportokat, csapatokat, akik beírták magukat a képzeletbeli történelemkönyv lapjaiba. Sajnos a magyarországi Hip Hop egyik hiányossága, hogy nincs olyan szinten dokumentálva, mint ahogy az elvárható lenne.

A MAGYAR HIP HOP ARCHIVUM (MHHA) missziója, hogy mozgósítsa a hazai Hip Hop rajongóit, résztvevőit, képviselőit, akik hozzájárulhatnak két kulcsfontosságú projekt létrejöttéhez és megvalósulásához. Az egyik cél, hogy Magyarország megfelelő módon képviselje magát a 2023-ban nyíló amerikai UNIVERSAL HIP HOP MUSEUM (UHHM) keretein belül, ahol nemzetközi szinten más országok Hip Hop életét is bemutatják majd. A másik cél pedig az, hogy létrejöjjön és folyamatosan bővüljön az első Magyar Hip Hop Archívum, aminek háttérmunkája már évek óta folyik. Az amerikai intézmény számára szervezett archíválás és gyűjtés egy hosszabb folyamat, és magában foglalja a magyarországi Hip Hop történelem angol nyelvű, szöveges feldolgozását is. Ugyancsak hosszútávú folyamat a MAGYAR HIP HOP ARCHIVUM (MHHA) meglévő alapgyűjteményének bővítése. Rövid- és hosszútávú terveinkről az ide kapcsolódó oldalakon olvashatsz.

Érthető módon mindenkit nem tudunk elérni, ezért a projekt sikere azokon is múlik, akik hajlandók számunkra tárgyakat, képeket, videókat, dokumentumokat és egyéb dolgokat elküldeni, amikkel minél teljesebb és részletesebb módon tudjuk archíválni a magyarországi Hip Hop történelmet.

Kindler Krisztián (Krisz / Shark)
direktor

Hip Hop aktivista, lemezgyűjtő, streetball szakértő, amatőr rendezvényszervező és black history kutató. A Magyar Hip Hop Archívum alapítója és vezetője. Számára minden a kosárlabdával kezdődött a 80-as évek második felében és ehhez kapcsolódott a hip hop és egyben a fekete kultúra tisztelete és fokozatos megismerése. A Hoops Starz streetball (2003-) versenysorozat társalapítója, mely rendezvénnyel számos ponton megújították a hazai streetball életet, összekapcsolták utcai szinten a streetball és a hip hop szubkultúrákat. A 2000-es évektől számos nyomtatott és online magazinban publikált kosárlabdával és hip hoppal kapcsolatos cikkeket (pl. Kosárlabda Magazin, Bascat, SLAM, bball.hu). Hip Hop koncertszervezőként, promóterként neki köszönhetjük többek között az Audiofest (2005), a Gang Starr Foundation (2018), a The Beatnuts (2018), Rah Digga (2019), Talib Kweli (WUG, 2019) és Chali 2na & Krafty Kuts (2019) hazai fellépéseit. A Check The Rhime partysorozat egyik szervezője.
 

Györe Győző Tibor (GYöReMiX!)
rap gyűjtemény

DJ, MC és Hip Hop aktivista. A 80-as évek elején begyűrűző „breaktánc-láz” és a hozzátartozó zenei hangzásvilág hatására kezdett a hip hop kultúrával foglalkozni. 1988-tól gyűjti a vinyl lemezeket és jelenleg közel 10.000 példányra tehető a hanglemez és CD gyűjteménye. A hazai hip hop zászlóhordozójaként 1992 óta napjainkig, főleg Budapesten, folyamatosan szervez saját tematikus klubesteket. Kevés olyan budapesti klub és vidéki nagyváros van, ahol még nem masszírozta a lemezeket. Gyakran fellép hazai és külföldi előadók előtt. A zenélés mellett rádiózással és újságírással is foglalkozik. 2000-ben első helyezést ért el a Mikrofon Party Freestyle döntőn. A magyar DMC DJ bajnokságokon kétszer indult: csapatként BP Boogie Crew-val (DJ DiJoint, DJ Def) 2001-ben és egyéni kategóriában 2003-ban. Munkásságát 2009-ben a hiphop.hu életműdíjjal jutalmazta. Minden fellépésén és más lehetséges platformon hangsúlyozza „vinyl only” DJ szettjeivel a szubkultúra eredetiségének megőrzését.
 

Drávai Tamás (Tom D)
Universal Hip Hop Museum

MC és Hip Hop aktivista. A RAPNET.HU (2000-2007) és a RAPEGYLET.COM (2018- ) alapítója, valamint a PLUSIDE (1999- ) nevű rapcsapat frontembere. A 80-as évek óta foglalkozik a Hip Hop kultúrával, azon belül elsősorban a rap műfajjal. A fekete kultúra és történelem mindig fontos szerepet játszott az életében, ezért a zene mellett lényeges elem számára az aktivizmus. Az elmúlt évtizedek alatt számtalan ide kapcsolódó projektben vett részt és jó néhány kiadvány fűződik a nevéhez. 1993 és 1995 között tagja volt a szolnoki GFX graffitis csapatnak. 2000 elején kezdeményezésére elindult az első hip hop levelezőlista a HIX támogatásával (hiphop@hix.hu), ami akkoriban olyan izgalmas dolog volt, mint ma a közösségi média. 2018-ban az ő ötlete volt a magyarországi Hip Hop nemzetközi prezentációja az amerikai UNIVERSAL HIP HOP MUSEUM (UHHM) keretein belül. Kapcsolatban áll ADAM SILVERSTEIN direktorral, aki az UHHM nemzetközi gyűjteményének felelőse.


Segíts nekünk, ha úgy érzed, hogy számodra is fontos a hazai Hip Hop országos és nemzetközi szintű dokumentálása és prezentációja!