E-mail

info@hiphopmuzeum.com

Alapítás éve

2018

A Magyar Hip Hop Archívum (MHHA) ötlete Kindler Krisztián fejéből pattant ki, aki gyűjtőként azzal szembesült, hogy a magyarországi Hip Hop történelem nincs igazán dokumentálva, és nincs olyan hely, ahol a közönség és a rajongók valamilyen formában hozzáférhetnének egy ezzel kapcsolatos gyűjteményhez. A mai rohanó világban sok érték hamar elkopik, elfelejtődik és kikerül a köztudatból, ezért fontos, hogy valamilyen módon megőrizzük a hazai Hip Hop múltját és jelenét. Jövőbeli terv egy „múzeum” létrehozása egy állandó helyszínen, ahol személyesen is megtekinthető lenne a Magyar Hip Hop Archívum gyűjteménye, ami vándorkiállítás keretében az ország többi pontjára is eljuthatna. A kiállításhoz kapcsolódnának koncertek, workshopok, bemutatók, amik színesebbé és érdekesebbé tennék ezt a kezdeményezést a nagyközönség számára.

GYŰJTÉS

Az MHHA számára bármit küldhetsz (tárgyak, videók, képek, szöveges dokumentumok, biográfiák, műalkotások, stb.) hazai BREAK, GRAFFITI, RAP és DJ témakörökben a 80-as évektől egészen napjainkig.

TÁRGYAK: CD, DVD, VHS, vinyl lemez, kazetta, flyer, poszter, belépőjegy, szórólap, ruha, lemezjátszó, mikrofon, újság, kiadvány, könyv, magazin, fanzine, újságcikk, fellépő stagepass, műalkotás vagy bármi, ami kapcsolódik a hazai Hip Hop kultúrához. Tudjuk, hogy ezektől nem könnyű megválni, ezért tiszteletre méltó, ha valaki egy jó cél érdekében ezt hajlandó megtenni. Ha birtokodban van olyan emléktárgy, ereklye, aminek eszmei értéke számodra túl nagy és nem szeretnél megválni tőle, ebben az esetben készíts róla fotót és videót, és küldd el számunkra.

VIDEÓK, KÉPEK, AUDIÓK: versenyek, események, nevezetes személyek, ritkaságok, archív felvételek, TV riportok, videóklippek, rádióműsorok, kazetta/vinyl/DVD/CD borítók, vagy bármi, ami kapcsolódik a hazai Hip Hop kultúrához.

SZÖVEGES DOKUMENTUMOK: biográfiák, riportok nevezetes eseményekről, interjúk, újságcikkek, stb. szöveg formátumban (nem kép)

Az MHHA már rendelkezik egy alapgyűjteménnyel, amit szeretnénk bővíteni. A felajánlott dolgokat rendszerezzük, kategórizáljuk.

HOVA KÜLDJED
POSTACIM:
Kindler Krisztián
Haszkovó Utca 14/C
Veszprém 8200
info@hiphopmuzeum.com

MINDIG csatolj információkat, amennyit csak lehet pl. évszám, település, helyszín, esemény neve, látható személyek nevei, stb.

Kiemelt támogatók, donorok nevei felkerülnek a PARTNEREK oldalra.

Kindler Krisztián (Krisz / Shark)
alapító / direktor

Hip Hop aktivista, lemezgyűjtő, streetball szakértő, amatőr rendezvényszervező és black history kutató. A Magyar Hip Hop Archívum alapítója és vezetője. Számára minden a kosárlabdával kezdődött a 80-as évek második felében és ehhez kapcsolódott a hip hop és egyben a fekete kultúra tisztelete és fokozatos megismerése. A Hoops Starz streetball (2003-) versenysorozat társalapítója, mely rendezvénnyel számos ponton megújították a hazai streetball életet, összekapcsolták utcai szinten a streetball és a hip hop szubkultúrákat. A 2000-es évektől számos nyomtatott és online magazinban publikált kosárlabdával és hip hoppal kapcsolatos cikkeket (pl. Kosárlabda Magazin, Bascat, SLAM, bball.hu). Hip Hop koncertszervezőként, promóterként neki köszönhetjük többek között az Audiofest (2005), a Gang Starr Foundation (2018), a The Beatnuts (2018), Rah Digga (2019), Talib Kweli (WUG, 2019) és Chali 2na & Krafty Kuts (2019) hazai fellépéseit. A Check The Rhime partysorozat egyik szervezője.

Az MHHA munkáját segítik:

Györe Győző Tibor (GYöReMiX!)
rap gyűjtemény

DJ, MC és Hip Hop aktivista. A 80-as évek elején begyűrűző „breaktánc-láz” és a hozzátartozó zenei hangzásvilág hatására kezdett a hip hop kultúrával foglalkozni. 1988-tól gyűjti a vinyl lemezeket és jelenleg közel 10.000 példányra tehető a hanglemez és CD gyűjteménye. A hazai hip hop zászlóhordozójaként 1992 óta napjainkig, főleg Budapesten, folyamatosan szervez saját tematikus klubesteket. Kevés olyan budapesti klub és vidéki nagyváros van, ahol még nem masszírozta a lemezeket. Gyakran fellép hazai és külföldi előadók előtt. A zenélés mellett rádiózással és újságírással is foglalkozik. 2000-ben első helyezést ért el a Mikrofon Party Freestyle döntőn. A magyar DMC DJ bajnokságokon kétszer indult: csapatként BP Boogie Crew-val (DJ DiJoint, DJ Def) 2001-ben és egyéni kategóriában 2003-ban. Munkásságát 2009-ben a hiphop.hu életműdíjjal jutalmazta. Minden fellépésén és más lehetséges platformon hangsúlyozza „vinyl only” DJ szettjeivel a szubkultúra eredetiségének megőrzését.

Drávai Tamás (Tom D)
Universal Hip Hop Museum

MC és Hip Hop aktivista. A RAPNET.HU (2000-2007) és a RAPEGYLET.COM (2018- ) alapítója, valamint a PLUSIDE (1999- ) nevű rapcsapat frontembere. A 80-as évek óta foglalkozik a Hip Hop kultúrával, azon belül elsősorban a rap műfajjal. A fekete kultúra és történelem mindig fontos szerepet játszott az életében, ezért a zene mellett lényeges elem számára az aktivizmus. Az elmúlt évtizedek alatt számtalan ide kapcsolódó projektben vett részt és jó néhány kiadvány fűződik a nevéhez. 1993 és 1995 között tagja volt a szolnoki GFX graffitis csapatnak. 2000 elején kezdeményezésére elindult az első hip hop levelezőlista a HIX támogatásával (hiphop@hix.hu), ami akkoriban olyan izgalmas dolog volt, mint ma a közösségi média. 2018-ban az ő ötlete volt a magyarországi Hip Hop nemzetközi prezentációja az amerikai UNIVERSAL HIP HOP MUSEUM (UHHM) keretein belül. Kapcsolatban áll ADAM SILVERSTEIN direktorral, aki az UHHM nemzetközi gyűjteményének felelőse.

TÁMOGATÁS

Kindler Krisztián
K&H Bank számlaszám
10404247 – 94768040 – 01580000
Megjegyzés rovatban ezt add meg: MHHA