Mint a legtöbb európai országban, Magyarországon is a 80-as évek első felében eresztett gyökeret a Hip Hop kultúra, elsősorban a breaktánc. Az elmúlt évtizedek alatt a hazai kultúra is kitermelte azokat a neveket, előadókat, csoportokat, csapatokat, akik beírták magukat a képzeletbeli történelemkönyv lapjaiba. Sajnos a magyarországi Hip Hop egyik hiányossága, hogy nincs olyan szinten dokumentálva, mint ahogy az elvárható lenne.

A MAGYAR HIP HOP ARCHIVUM (MHHA) missziója, hogy mozgósítsa a hazai Hip Hop rajongóit, résztvevőit, képviselőit, akik hozzájárulhatnak két kulcsfontosságú projekt létrejöttéhez és megvalósulásához. Az egyik cél, hogy Magyarország megfelelő módon képviselje magát a 2023-ban nyíló amerikai UNIVERSAL HIP HOP MUSEUM (UHHM) keretein belül, ahol nemzetközi szinten más országok Hip Hop életét is bemutatják majd. A másik cél pedig az, hogy létrejöjjön és folyamatosan bővüljön az első Magyar Hip Hop Archívum, aminek háttérmunkája már évek óta folyik.

Az amerikai UNIVERSAL HIP HOP MUSEUM (UHHM) számára szervezett archíválás és gyűjtés egy hosszabb folyamat, és magában foglalja a magyarországi Hip Hop történelem angol nyelvű, szöveges feldolgozását is. Ugyancsak hosszútávú folyamat a MAGYAR HIP HOP ARCHIVUM (MHHA) meglévő alapgyűjteményének bővítése. Rövid- és hosszútávú terveinkről az ide kapcsolódó oldalakon olvashatsz.

A MAGYAR HIP HOP ARCHIVUM (MHHA) a saját csatornáin keresztül felkeresi, értesíti és mozgosítja a hazai Hip Hop fontos csoportjait, személyeit, akik segíthetnek abban, hogy minél szélesebb körben tudjanak erről a kezdeményezésről. Érthető módon mindenkit nem tudunk elérni, ezért a projektek sikere azokon is múlik, akik hajlandók számunkra tárgyakat, képeket, videókat, dokumentumokat és egyéb dolgokat elküldeni, amikkel minél teljesebb és részletesebb módon tudjuk archíválni a magyarországi Hip Hop történelmet. Emellett létfontosságú, hogy Te is megoszd minél több helyen a weblapunkat, a Facebook oldalunkat és minden ide kapcsolódó információt online és offline.


Fotó: I. Országos Break Találkozó, Turbo Break Company, 1986. június, Kispesti Munkásotthon előtt

Segíts nekünk, ha úgy érzed, hogy számodra is fontos a hazai Hip Hop országos és nemzetközi szintű dokumentálása és prezentációja!